Ticaret Bakanlığı İndirimli Satışlarda Düzenleme

Ticaret Bakanlığının yayınladığı Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile sahte indirimlerin veya tüketiciyi aldatmaya yönelik uygulamaların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Her zaman söylenen fiyatlar önce arttırıldı sonra indirildi klişesininde bir anlamda önüne geçilmeye çalışılıyor.

Yönetmelik sonrası son 30 gün içindeki en düşük fiyat kavramı hayatımıza girmiş oluyor.

Üstü çizili fiyat artık son 30 gün içindeki en düşük fiyat olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Yönetmelik Öncesi Durum :

Ürünlerin liste fiyatları üstü çizili fiyat olarak gösterilmekteydi. Ancak bu liste fiyatı belirli bir fiyat olmadığı için art niyetli olarak kulalnıldığı için bu yönetmeliğe ihtiyaç duyuldu.

100 TL liste fiyatı olan ve 80 TL ye satılan bir ürün %20 indirim ile duyurulurken ertesi gün 150 TL liste fiyatı %40 indirim reklamları ile karşımıza çıkarak yanıltıcı algı oluşturulabiliyordu. %40 indirim olmasına rağmen tüketici bu ürünü 90 TL alıyor, aslında gösterildiği kadar avantaj elde edilmiyordu.

Yönetmelik Sonrası Durum :

100 TL liste fiyatı olan bir ürünü 80 TL ye satarak %20 indirim ile duyurabilirsiniz. Ancak bu duyuruyu yaptıktan sonra 30 gün içerisinde liste fiyatı 80 TL olduğunu unutmayın. Sonraki 30 gün içinde bu ürünü 90 TL ye satmak isterseniz üstü çizili 100 TL, %10 İndirim, Satış Fiyatı 90 TL diyemezsiniz. Tek fiyat göstermeniz gerekiyor.

Veya bu ürünü 70 TL ye satmak istediğinizde yine 100 TL üstü çizili fiyat, %30 indirim ile 70 TL diyemezsiniz. 80 TL üstü çizili fiyat, %12,5 indirim ve 70 TL diyebilirsiniz.

Mutlaka 30 gün içindeki en düşük fiyatı takip etmeniz gerektiğini unutmayın.

İndirim, üstü çizili fiyat göstermediğiniz durumlarda istediğiniz fiyatı yazabilirsiniz. Burada son fiyatı vererek algı yönetimi yapmadığınız, tüketicinin tercihi veya araştırması ile son fiyatı kıyaslamasını sağlamış oluyorsunuz.

Sepette XX TL üzeri siparişe XX TL indirim, İkinci Ürüne %20 İndirim gibi tek ürünün fiyatını etkilemeyecek duyuruları ve reklamları yapmakta sorun yok.

Resmi Gazetede Yer Alan İfade :

İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki satış fiyatının tespitinde indirimin uygulandığı tarihten önceki otuz gün içinde uygulanan en düşük fiyat esas alınır. Meyve ve sebze gibi çabuk bozulabilen mallara ilişkin etiketlerde indirim miktarı veya oranı hesaplanırken indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınır. Bu hususlara ilişkin ispat külfeti satıcı veya sağlayıcıya aittir.

FİYAT BİLGİSİ İÇEREN REKLAMLAR İLE İNDİRİMLİ SATIŞ REKLAMLARI VE TİCARİ UYGULAMALARI HAKKINDA KILAVUZ

TİCARİ REKLAM VE HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK